Cable management: Få styr på kabelrodet i klasselokalet

07 maj 2019 by Claire Schembri

læsetid: 4 minutter

Kan eleverne ikke sidde stille, og er du bange for, at de falder over ledninger? Få styr på kablerne i dit klasselokale med enkelte tips!

Photo by Nick Dietrich on Unsplash

 

Du kender dit klasselokale. Når du kommer ind om morgenen med kaffekoppen i hånden og skal til at sætte computeren til dit elektroniske whiteboard, så ved du, hvilke ledninger du skal vælge. Der ligger formentligt et par stykker. De hænger ud af boksen i væggen, og der er både kabler til Mac-computere, Mini-HDMI, almindelig HDMI, måske endda VGA-kabler. Det er oftest et værre rod, og det er ikke altid nemt at finde hoved og hale i, hvilke kabler det er, du skal vælge. Mange gange er den eneste grund til, at du ved, hvilke du skal vælge, er fordi du har været i klasselokalet så mange gange, og så mange gange før har stået i selv samme situation.

Der kan være rigtig mange fordele ved at få styr på kabelrodet i klasselokalet. For det er bestemt ikke nødvendigt at have alle ledninger til at ligge over det hele. Der findes i realiteten mange løsninger, der kan få dit klasselokale til at være pænere at undervise i, og samtidig fjerne risikoen for, at du lander pladask på røven foran klassens elever.

Hvis du allerede nu sidder og tænker: ”Åh, min skoleleder tillader mig aldrig at indkøbe noget, der kan få kontrol med rodet af ledninger i mit klasselokale”, så fat mod. Nogle af de løsninger vi foreslår her, er billige, og enkelte er endda helt gratis. Der er altså ingen budget-kriger, der kommer løbende med regnemaskine og excel-ark, når du endelig har fået organiseret dine ledninger.

Her vil vi gennemgå nogle af de løsninger, der kan bruges billigt og bekvemt, samt enkelte løsninger, du kan foreslå for skolelederen, når du er træt af hans jerngreb på pengepungen. For der er faktisk rigtig meget at spare ved at investere i nogle løsninger, der bare holder, og som kan bruges langt ud i fremtiden.

Er tingene trådløse?

 

Når vi snakker kabler, så er det første, der er vigtigt at gøre sig klart, er om dine produkter allerede har mulighed for at være trådløse. Du har garanteret ikke selv sat dit udstyr op i klasselokalet. Skolen har ofte en IT-ansvarlig, der står for opsættelsen, og han har garanteret styr på, hvordan sådanne produkter skal sættes op. Men du kender selv scenariet, hvor en del af overleveringen af information går tabt, fordi personen, der skal overlevere det, ikke helt forstår informationen. Det kan også være, at den IT-ansvarlige tror, at han får givet informationen videre til den rigtige, men at det aldrig rigtigt når frem.

Uanset hvad, så kan mange af produkternes egenskaber gå tabt, hvis den IT-ansvarlige ikke får fortalt om funktionerne til de rette. Hvis du derfor ikke har snakket med jeres IT-person, så kan det være, at dine produkter allerede har mulighed for at få fjernet ledningen.

Ingen stiller krav til, at du som lærer i en travl hverdag skal kunne projektoren eller højtalernes teknologiske egenskaber udenad. Derfor finder man også nogle gange, at den projektor eller højtaler, som står i dit klasselokale, ikke bruges som den rent faktisk kan.

Mange projektorer, og især højtalere, har mulighed for det, der kaldes Bluetooth. Det noget spøjse navn er faktisk opkaldt efter en af de helt gamle drenge fra historie-undervisningen, nemlig Harald Blåtand. Fra fortid til fremtid, så er Bluetooth nu en af de metoder, hvor vi nemmest kan forbinde vores produkter med hinanden. Med Bluetooth er vi nemlig i stand til at koble projektorer, højtalere, webcams, you name it, til en computer, og dermed undgå det ledning-helvede, der ellers kan opstå.

Bluetooth er også nemt, så du skal ikke anstrenge dig meget for at få fuldt udbytte af din projektor. Mange gange kan man tænde det på selve det udstyr, der skal forbindes med en computer, og derefter gå ind i computerens Bluetooth-indstillinger og finde udstyret. Det kan eksempelvis være klasselokalets højtaler, som kan forbindes med computeren ved bare at finde den inde på computerens Bluetooth-indstillinger. En gang imellem skal man lige sige til produktet, at den skal gøre sig klar til at blive forbundet med en computer, hvilket ofte gøres ved at holde en Bluetooth knap inde.

Bluetooth er super nemt, og behøver altså ikke at være grund til at få sved på panden. Selvom du afskyr alt det moderne udstyr, og savner tiden med kridt og tavle, så kan du altså nemt lære Bluetooth at kende ved at sætte lidt tid af til det.

Futuristiske sammenslutninger

 

Du har lige lært HDMI-kablet at kende. Det er det der stik, som oftest bruges mellem en computer og en projektor. Det er skide smart, og du går stille og smiler, hver gang du husker, hvordan man bruger det. Og du skal da være stolt over, at du har så godt styr på det! Men nu er der altså noget mere, du lige skal lære – og det er ligeså nemt som at bruge det klassiske HDMI-stik.

For nu har fremtiden oppet sig ved at være her allerede nu, og har så leveret et stykke teknologi, der kan fjerne den trælse HDMI-ledning. Du har sikkert prøvet at skulle have HDMI-stikket fra en computer til en skærm, og for at være sikker på, at ledningen er lang nok, så har IT-afdeling købt en ledning, der umiddelbart ser ud til at kunne nå halvvejs til Oslo. Det er umuligt at styre sådan en krabat, og det kommer aldrig til at se godt ud. Men fremtids-folkene ved jo godt, at det er et problem. Derfor er der så kommet det, der hedder trådløs HDMI.

Trådløs HDMI er lige præcis, hvad det lyder som. Altså et HDMI-kabel, der bare er trådløs, og derfor helt uden den der egenskab om at være super irriterende. Det fungerer på samme måde, da det trådløse HDMI simpelthen bare er en lille elektronisk sender, som du kan sætte i dit fjernsyn, projektor eller lignende. Det kræver bare, at udstyret har en HDMI-indgang. Derefter er det muligt at finde senderen på din computer, når du går ind i de Bluetooth-indstillinger, som vi snakkede om før.

Trådløs HDMI kan derfor være svaret på nogle af de kabler, som du garanteret bruger i dit klasselokale. Det er mange gange et HDMI-kabel, der skal gå fra computeren til projektoren, og derfor kan man formentligt erstatte den med en trådløs HDMI. Selvfølgelig er det værd at tjekke, om ens udstyr allerede har indbygget Bluetooth, fordi så gør det faktisk en trådløs HDMI-sender overflødig. Hvis dit udstyr ikke har Bluetooth, så kan det altså godt være, at du skal have investeret i sådan en elektronisk dims, der kan fange Bluetooth signaler fra din computer. Hvis du har sådan en, så slipper du i hvert fald for sandsynligheden for at blive kvalt i dit hundred-meter lange HDMI-kabel.

wireless Photo by Niklas Veenhuis on Unsplash

Fik vi sagt kabelsamlere?

 

Du kender dig selv godt nok til at vide, at du synes verden var bedre da Dirch Passer stadig var til, og da man selv kunne vælge mængden af mel i poserne. Det er der selvfølgelig intet galt i. Vi er alle lidt romantiske for fortiden, og hvis fremtidens trådløse teknologi går lidt for stærkt til dig, så er der intet i vejen med det. Selvfølgelig er du evigt fordømt til at have ledninger over alt i dit klasselokale, men man kan jo ikke fløjte med mel i munden – uanset om mængden er selvvalgt eller ej.

Vi har selvfølgelig stadig en løsning, der kan gøre dig lidt varm i knæene. Mange gange ser ledninger voldsomme ud af den simple årsag, at der er mange af dem, og de ligger i forskellige retninger. Det kommer hurtigt til at se rodet ud, og den bedste løsning er derfor at samle sine kabler.

Kabelsamlere, som navnet siger, kan bruges til dette formål, og kan nemt bruges af personer, der måske ikke har så meget teknisk snilde. Der er den helt klassiske version, hvor man har et bånd af velcro, som du kan samle dine kabler med over flere steder. Det ser super fint ud, og sikrer, at hvis man falder over ledningerne, så falder man i hvert fald kun over en. I og med at det er velcro, så er det super nemt at anvende, og ligge rundt om dine ledninger. Det er bestemt også en løsning, hvor din chef ville klappe og hoppe op og ned i stolen, så hans fine tweed-jakkesæt blev helt krøllet. Fordi sådanne kabelsamlere koster ikke mange penge.

Der er også mulighed for at købe løsninger, der faktisk ligner en stor tyk ledning, og hvor du så putter de andre ledninger ind i denne. Det kan være en smart løsning, hvis jeres ledninger ser meget forskellige ud. Den store kabelsamler-ledning kan købes i mange forskellige former, men du har typisk set dem i blank plastik, hvilket giver et rigtig flot alternativ til det tykke bundt af ledninger, du ellers ville have haft med et almindelig velcrobånd.

Bedste tips og tricks til et ledningsfrit klasselokale

 

Okay, så nu har vi gennemgået de bedste tips til at fjerne ledninger i dit klasselokale. Men der er faktisk også nogle enkelte tips, som du kan følge i fremtiden, sådan at du kan have et ledningsfrit klasselokale før du ved af det. Du kan se dem her: 

  1. Køb produkter, der har Bluetooth. Ligesom var har gennemgået, så kan du i fremtiden få en god organisering af ledninger ved at købe udstyr, der har Bluetooth. Det kræver selvfølgelig, at dine kollegaer lige forstår at bruge det, men det kan være meget nemmere, end at skulle kæmpe med et væld af ledninger, hver gang man skal skifte computer. Kig efter produkter med Bluetooth i fremtiden, og så er du sikret.

  2. Skaf trådløs HDMI. En trådløs HDMI koster ikke mange penge, og det kan nogle gange være en ide at spare pengene på udstyr, der allerede har Bluetooth, og så i stedet investere i en trådløs HDMI. Mange gange husker computeren HDMI-senderen, og du kan derfor let skifte mellem udstyr, uden at få problemer med at finde senderen igen.

  3. Skaf udstyr, der ikke skal bruge flere ledninger. Nogle skærme er brug for mere end ét HDMI-stik, før de kan få lyden igennem. Det betyder altså, at HDMI-kablet kun kan videregive billedet, og du skal derefter ud og finde et lydstik, der yderligere skal sættes i computeren. Hver derfor sikker på, at de HDMI-kabler du køber kan videregive lyd, og at det udstyr du køber, kan modtage det enkelt og let.

Hvis du holder øje med dit udstyr, så kan du altså få et lækkert klasselokale. Det kræver dog lige lidt tid, før du sådan er helt klar.

Brug penge på professionelle

 

Hvis du ikke gider vente på, at udstyret kan følge med dine behov, så kan det være en ide at investere i professionelle. Nogle virksomheder kan sætte dit klasselokale op, sådan at det bliver fuldstændigt professionelt. De kan lave små touchpanels, hvor du kan trykke på det udstyr, som du skal bruge i klasselokalet. Du slipper for enormt meget bøvl på den måde, da touchpanelet er forbundet med et system, der bare gør præcis, hvad du beder det om, når du trykker på knapperne på panelet.

Det er svært at forstille sig en bedre løsning, men det kræver også, at din chef er klar på at fremtidssikre dit klasselokale.