Mødelokale tech - trends i 2019

21 maj 2019 by Aske Korsgaard Hejlesen

Læsetid: 6 minutter

Opgrader dit mødelokale og virksomhedens samarbejdsrum med de nyeste tech trends fra 2019 og frem.

Langt de fleste virksomheder har et mødeområde - enten i form af et større konferencelokale eller blot en mindre rum med plads til tre personer. Uanset lokalets størrelse, har du brug for det rette udstyr til at understøtte dine møder, hjælpe dig med at dele digitale materialer og samarbejde - forhåbentlig uden stress og frustrationer, som ofte er forbundet med tech i mødelokalet 

Heldigivis er mødelokalerne og AV (audiovisuel) teknologi blevet mere bedre i den forstand, at lyd- og billedkvalitet hele tiden forbedres og bliver mere fleksibel, tilgængelig og økonomisk overkommelig. I dette blogindlæg tager vi et kig på nogle af de største trends og teknologiske fremskridt, samt på hvordan de vil påvirke mødelokaler og samarbejde fremover. 

 

BYOD-venlige mødelokaler 

 

BYOD eller “bring your own device” er en tilgang, der bliver mere og mere populær rundt omkring på arbejdspladser, og det er en trend som kun bliver større. Det giver medarbejderne mulighed for at bruge deres personlige devices som f.eks. laptop, tablet, smartphone eller virtuelle assistent i mødelokalet fremfor at bruge konferencesystemet. BYOD fænomenet er opstået på baggrund af de mange typer mobile enheder, "skyen", kommunikations- og samarbejdsapps og den medfølgende vækst i remote working.  

Den udbredte anvendelse af disse forskellige tenologier gør BYOD til en smart mulighed for virksomheden. Ved at give medarbejderen mulighed for at arbejde på en enhed vedkommende er bekendt med og tryg ved, kan virksomehden øge medarbejdertilfredsheden og effektiviteten. BYOD er også en god måde til at understøtte fleksible arbejdstider og muligheden for remote working; medarbejderne kan få adgang til data og får mulighed for at arbejde på det tidspunkt og fra den lokation, der passer dem - også når de rejser.  

Det var den korte forklaring omkring, hvad BYOD er og kan give af fordele. Men hvordan kan det påvirke dine mødelokaler? 

Den moderne måde at arbejde på har ændret sig - vi ser et støt stigende samarbejde mellem medarbejdere og tværfagligt, både offline og online. Resultatet er, at medarbejderne holder flere møder end nogensinde før, og det kræver den rigtige IT og AV infrastruktur at supportere dette. Det moderne mødelokale skal være fleksibelt nok til at klare alle de enheder oplægsholderne bruger til at dele indhold, uanset brand eller type af teknologi. 

Nogle ting er essentielle, når du udstyrer dit modelokale for at gøre det BYOD-venligt. For eksempel:  

  • Stabil trådløs internetforbindelse
  • Plug ‘n’ Play hardware, der er kompatibelt med forskellige enheder
  • Et display der understøtter HDMI forbindelser
  • Adaptere til at konvertere HDMI til USB, Micro USB osv.
  • Audio / Video kan understøttes i en lang række formater
  • Trådløs præsentation kan understøtte forskellige enheder
  • Videokonference software/apps kan understøtte forskellige enheder 


I 2019 ser vi flere og flere AV og IT producenter, der fokuserer på trådløse præsentationssystemer, på øget kompatibilitet samt på udvikling af komplette BYOD systemer og ikke blot enheder
. 

Cloud-baseret videokonference  

 

Vores globale økonomi gør videokonference til et vigtigt samarbejdsværktøj for enhver virksomhed. Med video kan medarbejdere fra andre lokationer have "face to face" kommunikation på en mere naturlig fordybende måde. Værdien af videokonference markedet er eksploderet i de seneste år og forventes at ramme USD USD 4,48 mia i 2023. 

Cloud-baserede løsninger er blevet en integreret del af mange virksomheders IT infrastruktur - det klassiske eksempel er Microsofts Office 365 for Business. Cloud-baserede løsninger er omkostningseffektive, skalerbare og sikre og øger samtidig virksomhedens evne til nemt og hurtigt at kommunikere og dele informationer. Derfor er det naturligt, at cloud-baseret videokonference er det næste skridt i den digitale kommunikationsbranche.  

Vi er sikre på, at videokonferendeløsninger til virksomheder fortsat vil simplificere deres brugerflader og opsætning, så de tilbyder en strømlinet brugeroplevelse for bedre at skabe de enkle og intuitive brugerflader som brugerne er vante til fra teknologi i hjemmet som f.eks. FaceTime eller Messenger. Ydermere vil der være større fokus på videokvaliteten, hvor leverandørerne arbejder på at replikere kvaliteten og oplevelsen ved et ægte face-to-face møde. Når først folk har HD og 4K displays derhjemme, vil de ikke længere tage til takke med middelmådig billed- og lydkvalitet på arbejdet; de forventer samme kvalitetsniveau fra deres videokonferenceløsning. Endelig ser vi en større integration mellem videokonferenceløsninger og samarbejdsværktøjer, hvor folk har mulighed for at dele information i et samlet digitalt miljø. 

 

AI i lokalet 

 

AI disrupter lige nu AV- og mødelokaleteknologibranchen fuldstændig som det gjorde med de virtuelle assistenter til hjemmet for nogle år siden. AI vil uden tvivl skaben fremtiden i branchen, hvor det forventes at bringe bedre og smartere samarbejde i møde- og konferencelokaler. 

Den basale version af automatisering af mødelokaler findes allerede. AI eliminerer kedelige, tidskrævende opgaver som planlægning, start og afslutning samt optagelse af møderne. Stemmegenkendelse og -styring spiller også en rolle her; der findes i dag teknologi til transkription af mødereferat baseret på stemme - referater som vil være tilgængelige øjeblikkeligt efter mødets afslutning. AI muliggør også håndfri stemmestyring af forskelligt udstyr i lokalet, hvilket giver brugerne mulighed for at kontrollere temperatur i rummet, justere lys, TV og lyd og endda indholdet på skærmen. 

AI forbedrer også kamerateknologien i videokonference. Forestil dig et virtuelt møde med personer du aldrig har mødt før. I stedet for at bruge tid i mødet på introduktion, kan AI scanne ansigter og vise hver persons navn og titel under ansigtet på skærmen. På scenen kan kameraer nu spore kropsbevægelser og automatisk følge oplægsholderen, når vedkommende går rundt, så det ikke længere er nødvendigt at have en person til fysisk at styre kameraet. Tracking af ansigter kan fokusere og zoome ind på den person, der taler i en videokonference, så du undgår "bowlingbanen" ned igennem konferencelokalet. 

Men den største indvirkning AI vil have på møder er den værdi det kan skabe gennem enestående dataanalyse - som kan hjælpe til at møderne bliver mere effektive og handlingsorienterede. AI vil i fremtiden gøre det muligt at forbinde data fra CRM- og ERP-systemer samt originalt indhold, som optages under møderne, og kombinere det til handlingsrettede data, der kan hjælpe i forretningsudvikling og beslutningstagen. 

Man using a display to make a presentation

Større og bedre displays

 

Teknologi til display og forbrugerskærme har udvikling sig med lynets hast og fortsætter sådan. Der findes en bred vifte af displaytyper på markedet, som tilbyder enestående fleksibilitet, og som kan bruges på meget kreative måder. Læs vores blogindlæg om forskellige måder, hvorpå du kan bruge interaktive display på arbejdspladsen.

Lad os se på de forskellige display teknologier –

LCD 

Grundet massiv konkurrence og introduktionen af nyere teknologier som f.eks. OLED, er LCD displays blevet markant billigere, mens de samtidig er blevet større og tyndere. LCD displays er giganternes slagmark, hvor bl.a. Sony, Samsung, LC og NEC konkurrerer. 65” displays er i dag standard størrelse i mange hjem, og i virksomhederne ser vi også et skift til endnu større displays - op til 90”. "Gen-10.5 LCD" fabrikker; produktionsanlæg, som er optimeret til produktion af 65" (eller større) displays, gør produktionen langt mere effektiv og billigere, hvilket er med til at sætte fart i trenden med store større og større skærme.

LCD, LED, QLED… Alle disse forkortelser i displaybranchen kan være lidt forvirrende. LED displays, som de fleste er i dag, er en videre udvikling af det traditionelle LCD, hvor CCFL (cold cathode fluorescent lamp) bagbelysning er erstattet af LEDs. LEDs kan have enten LED (light-emitting diodes) på kanten af skærmen (kaldet LED kantbelysning) eller full array belysning, hvor LEDs er arrangeret i rækker og kolonner langs bagsiden af skærmen. Kantbelysning gør det muligt for producenterne at lave tyndere displays. Full array LED bagbelysning giver billeder i høj kvalitet med bedre kontraster og mere ensartet belysning end kantbelyste LCDs. I 2019 har vi set flere store LED displays med finere pixel pitch i møde- og konferencelokaler. 

LCD videovægge 

I detailhandlen fortsætter digital signage den vilde vækst. Fremskridt indenfor LED teknologi resulterer i displays med en forbedret pixel pitch, hvilket forbedrer skærmopløsningen og giver skarpe billeder (selv tæt på) med enestående lysstyrke (takket være den høje koncentration of LEDs).
LED vægdisplays findes i alle størrelser, men til møde- og konferencelokaler, ser vi kombinerede størrelser mellem 110”-165” som erstatter de "gamle" skoleprojektorer/skærm løsninger. Kant-til-kant tilpasning og flow mellem disse displays er blevet så naturlig, at du ikke længere bemærker, at der bruges flere skærme.

Nyere LED displays bliver endvidere behandlet med en polariserende film, hvilket er en stor fordel til digital signage, som skal være tydeligt og synligt hele tiden. LCD display kvaliteten kan skæmmes af omgivelsernes lys fra sol eller kunstigt lys indendøre. En speciel type overfladebehandling - kaldet anti-glare haze film - spreder lyset i stedet for at reflektere det, hvilket effektivt forhindrer genskin i skærmen. Denne teknologi får displays til at fungere optimalt uanset omgivelsernes lys. Trends med forbedring af disse teknologier samt skarpe, naturlige billeder og anvendelse i 360° løsninger fortsætter!
 

OLED 

OLED (Organic Light Emitting Diode) er en realtivt ny spiller indenfor display markedet. Den væsentligste forskel mellem OLED og LED-LCDs er, at ved OLED oplyser hver pixel sig selv, mens alle pixels i LCD oplyses af LED bag- eller kantbelysning. Denne forskel betyder, at OLED samlet set giver en enestående billedkvalitet sammenlignet med LED; dybere sort, højere kontrastforhold, bedre lysstyrke konsistens og bredere synsvinkel. Denne kvalitet kommer naturligvis ikke uden ekstra pris, men vi forventer, at brugen af OLED i virksomheder og til digital signage vil vokse de kommende år. 

4K vs. 8K 

4K har helt sikker konsolideret sin position som markedsledende teknologi i de seneste år. 4K, eller ultra-high-definition, er på effektiv vis blevet standard opløsningen for ethvert display større end 40”. 8K er den nye teknologi, der firedobler antal pixels i 4K, ganske som 4K gjorde det med 1080p eller HD displays. Selvom vi har oplevet lanceringen af de første 8K forbruger displays i 2019, forventer vi, at det varer noget tid inden 8K displays bliver overkommelige i pris - og dermed udbredte. 

Der er en række fordele ved at anvende 4K teknologi i mødelokalet. Display og AV producenter arbejder hårdt på at gøre 4K til standard teknologi, så det kan være en god måde til fremtidssikring af udstyret i mødelokalet at investere i 4K. Desuden giver 4K displays skarp tekstgengivelse i præsentationer og en oplevelse af høj kvalitet under videokonference.  

 

Hvad bringer fremtiden

 

Uanset hvor mange eller hvilken størrelse mødelokaler du har - eller antallet af gadgets og udstyr, er det vigtigt at holde sig opdateret omkring trends og nye, tilgængelige teknologier til mødelokalet. Samarbejde på kryds og tværs - også mellem forskellige lokationer - samt remote working bliver stadig mere og mere populært, og den rigtige teknologi kan absolut hjælpe med at forbedre kvaliteten og effektiviteten af møder i den sammenhæng.  

Hvis vi skulle vælge en trend fra denne artikel, som vi mener du absolut skal fokusere på, mener vi, at det bør være på at sikre, at dine mødelokaler er BYOD-venlige og kompatible med den bred vifte af kommunikationsenheder, der findes på markedet.